Hoe kan je je recht op vrije meningsuiting vrijwaren?

Onder normale omstandigheden zijn er natuurlijk verschillende manieren om je mening te verkondigen, maar indien dit teveel afwijkt van wat de overheid communiceert, worden de mogelijkheden beperkt en zelfs de publicatie ervan bestreden onder de noemer "in het belang van de algemene veiligheid". Het recht om te gaan betogen en het recht op vereniging is -gezien de huidige omstandigheden- ook verboden. Je kan brieven sturen naar redacties, maar jouw mening wordt overgelaten aan het 'deskundige' oordeel van de personen die deze redacties bemannen en bepalen zij of je mening wordt gepubliceerd of niet. Je kan zelf blaadjes drukken en in de brievenbussen steken, maar aangezien drukwerk een verantwoordelijke uitgever moet opgeven, zal de overheid snel aan je deur komen aankloppen. Tenslotte heb je nog de digitale wereld waarin je je mening kwijt kan, maar op de typische platformen ben je een makkelijk slachtoffer voor censuur. Hoe kan je er dan voor zorgen dat je niet monddood gemaakt wordt?

Het recht op anonimiteit

Nog niet het boek van Edward Snowden gelezen? Dat is een absolute aanrader. Kortweg komt de expressie van de vrije meningsuiting met een toezichthoudende staat neer op het streven naar dezelfde situatie als die tijdens het ontstaan van het internet en de jaren voordien: het recht om anoniem te blijven in de digitale wereld. Door het combineren van data waaronder je naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum en andere identificerende gegevens (waaronder het netwerk adres van je computer), weten de Facebook, Google en Amazons van deze wereld perfect wie je bent, wat je doet, hoe je denkt en wat de wereld nog van je kan verwachten (ook genaamd "predictive analytics"). Deze Jan Modaal zal je inspiratie geven om anoniem op te gaan in de massa, want uiteindelijk: het is niet belangrijk wie je bent, het is je mening die telt


Hoe kan je beter je privacy beschermen en je recht op vrije meningsuiting uitoefenen op internet ?

Meer dan 95% van de burgers vullen netjes hun correcte persoonlijke gegevens in wanneer er ook maar door wie dan ook naar gevraagd wordt. Alle andere persoonlijke karaktereigenschappen worden vervolgens door platformen als Facebook en Google uitgedokterd door patroonherkenning en analyse van je likes/hates/clicks/... Deze bedrijven weten binnen de 10 clicks meer over jezelf dan jij jezelf kent (cfr de Netflix documentaire "The Social Dilemma"). Ter bescherming van je eigen privacy en persoon kan je het deze bedrijven en toezichthoudende overheden net iets moeilijker maken om te weten wie je exact bent. Hieronder staan een aantal tips als je ervoor kiest je niet volledig open en bloot te geven. 

Digital de-tox: Vervang je Smartphone door een simpele GSM zonder data abonnement

We staan op en gaan slapen met onze smartphone en in vele gevallen ook smartwatch. Deze toestellen beheersen je leven maar je staat er niet bij stil dat ze tot in de puntjes weten wie je bent, waar je bent en wat je doet, in vele gevallen ook hoe je je voelt. De smartphone die de beste encryptie voorzag, was de BlackBerry die helaas niet meer geproduceerd wordt wegens de grote concurrentie met de grote spelers. Noch de iOS en Android toestellen maken gebruik van sterke encryptie die je privacy beschermt en gegevens worden doorgaans open en bloot naar de bedrijven achter de apps gestuurd. 

Toestellen die wel een goede encryptie hanteren zijn doorgaans de duurdere high-end modellen, of echte nicheproducten zoals het Zwitserse PUNKT. Of je kan terug in de tijd gaan en een zeer goedkope GSM kopen zoals van Nokia, die enkel bellen en SMS'en toelaten. 

Cash is king! Hoe bescherm je je tegen het alziende oog van banken en overheid?

De mainstream media verkondigen voortdurend dat cashloze betalingen in de lift zitten en daarnaast dwepen banken en overheid met hun natte droom om cash volledig te laten verbieden. Duidelijk is dat banken en overheid er alles aan doen om al je inkomsten en uitgaven te kennen en zo uiteindelijk je financiëel gedrag te kunnen voorspellen en sturen. Met de pandemie die momenteel heerst, zal de overheidsfactuur en -deficit uiteindelijk op een dag moeten betaald worden. Niet door de superrijken, maar door de gewone burgers waarover ze volledige controle hebben. Wat zal gebeuren, maar waarvan de datum niet perfect te voorspellen is, is dat alle rekeningen van de burgers voor een kort moment zullen geblokkeerd worden en een 'crisisbijdrage' van minstens 10 tot 20% zal afgehouden worden van alle rekeningen, onder het mom "een budgettaire crisis" te vermijden. Wees voorbereid en bescherm jezelf door over voldoende cash en edelmatalen te beschikken !

Social Media: niets verplicht je jezelf bloot te geven

Initiëel werden deze ontwikkeld als platform om contact te houden met familie, vrienden, ex-klasgenoten, collega's en anderen. De overgrote meerderheid beschikt over een account onder eigen naam met ondermeer een gelinkt mobiel nummer. Inherent aan bedrijven in de social media sector is dat wanneer ze over meer en meer gebruikersgegevens beschikken, deze ook worden verhandeld met andere organisaties waaronder overheid. Jouw gegevens en activiteit zijn hun eigendom die ze ten volle ten gelde maken of kunnen uitfilteren.

Helaas is het op dit moment zover gekomen dat de overheid actief social media gebruikers met een afwijkende opinie over onderandere COVID-19 opspoort en de verspreiding van hun posts tegengaat. Hiervoor werkt de staatsveiligheid samen met deze grote bedrijven. 

Hier raden we aan grote social media platformen in beperkte mate te gebruiken, onder een pseudoniem te werken en in plaats van veel inhoud hierop te plaatsen, deze slechts te gebruiken om door te verwijzen naar sites buiten social media. 

Inbreuk in de privacy: digitale vingerafdruk op je identiteitskaart

Helaas werden de plannen voor de verplichting je vingerafdrukken digitaal op te nemen en centraal te bewaren niet tegengehouden door het Grondwettelijk Hof. Dit betekent dat de vingerafdrukken van elke burger te staan komen in een centrale databank bij de overheid. Zo zal deze beschikken over je volledige biometrische gegevens (naast gezichtsscans die ze in de afgelopen jaren nam waaronder op je ID kaart) en zal deze informatie gebruikt worden in alle soorten onderzoeken en gestolen worden door "hackers" (daar mag je vanuit gaan als je de precedenten kent). Hoe kan je voorkomen dat ze over die afdrukken beschikken? Wanneer je naar de gemeente moet, kan je de opperhuid op je vingers verwijderen zodat deze onbruikbaar wordt (bijvoorbeeld langs een ruwe steen schuren). 

Facebook: Jijzelf kan ook posts rapporteren die je zelf als aanstootgevend, onwaar of misleidend vindt

Stuiten je sommige posts tegen de borst, vind je ze misleidend, roepen ze impliciet of expliciet op tot onverdraagzaamheid, zaaien ze verwarring of duwen ze je met harde of zachte dwang de depressie in? Als gebruiker van facebook heb je evenzeer het recht posts en organisaties te rapporteren bij de toezichthouders. De middelen die tegen jouw mening gebruikt worden, kan je zelf ook gebruiken. 


Concreet moet je klikken op de "..." die bovenaan een post staan en vervolgens op "Hulp zoeken of bericht rapporteren". Daarna kan je kiezen op welke grond je deze post wenst aan te geven bij de beheerders. Natuurlijk geldt ook: hoe meer mensen éénzelfde post of organisatie rapporteren, hoe meer deze met argusogen bekeken wordt door de Facebook politie. 

Gebruikersprofielen: liever nietszeggend, veranderlijk en cryptisch

De meeste gebruiken voor- en achternaam in hun email adres enerzijds voor het gemak, maar anderzijds stellen de email platformen deze samenstelling ook voor aan nieuwe gebruikers. Dit heeft voor technologie het voordeel dat jouw gebruiker zeer makkelijk gekoppeld kan worden aan jou als natuurlijke persoon, maar ook aan al je andere accounts waarvoor je meestal dezelfde voor- en achternaam gebruikt. Wanneer je vrije mening onder jouw naam op bvb Youtube onder vuur komt te liggen en eraf wordt gegooid door de beheerders, zal je niet snel opnieuw toegang krijgen met je naam. Daarom de tip: gebruik voor al je email adressen en accounts afkortingen, bijnamen, cryptische gebruikersnamen als 'R081998Bin' en dergelijke. Accounts kan je dan verwijderen indien nodig en nieuwe openen. Zo zullen sociale media en andere platformen sterker uit de hoek moeten komen om deze te herleiden tot 1 enkele persoon.